Refinantare daca esti in Biroul de Credite 2020. Cu datorii

Refinantare daca esti in Biroul de Credite 2020. Cu datorii

Refinanțare dacă ești în evidența biroului de credit cu datorii în 2020

Multă lume apelează la un credit atunci când intervine o cheltuială neașteptată și nu au o altă sursă de bani pentru a o achita. Dar ce te faci atunci când nu mai poți achita acest credit? Te mai poți împrumuta pe viitor, atunci când fie te vei mai afla într-o situație dificilă fie vei dori să îți cumperi o mașină sau o locuință? Care sunt pericolele care te așteaptă atunci când accesezi un credit și nu îl mai poți plăti: Citește în continuare pentru a afla care sunt acestea și cum poți preveni apariția unor situații neplăcute..

Când apar datoriile?

Bugetul propriu nu este adesea suficient pentru a face o anumită achiziție, mai mult sau mai puțin importantă, astfel încât multe persoane apelează la credite pentru a-și putea cumpăra acele bunuri. Cel mai adesea, băncile sunt alese ca principale surse de finanțare. Putem vorbi aici despre credite pentru cumpărarea de mobilă, vacanță, mașină sau chiar o locuință.

Atâta timp cât cel care a luat creditul își poate plăti ratele la timp nu există absolut nici o problemă. Problemele apar însă atunci când acea persoana nu își mai poate achita ratele la timp. În acel moment, compania creditoare are la dispoziție mai multe opțiuni. 

În primul rând, dacă debitorul nu și-a achitat rata în termen de 30 de zile de la data scadentă, banca sau IFN-ul de unde a obținut împrumutul îl poate raporta la Biroul de Credite, ceea ce poate atrage în viitor imposibilitatea de a accesa un nou credit.

Dacă trec trei luni de la ultima plată, atunci banca poate începe ea însăși procedura de executare silită, fie poate rezilia contractul de credit și apoi cesionează creanța către o firmă terță, specializată în recuperarea de creanțe.

Acea firmă poate apoi să încerce recuperarea datoriei pe cale amiabilă. Dacă  acest lucru nu se poate, atunci firma poate demara procedurile de executare silită, prin intermediul unui executor judecătoresc.

Pentru a scăpa a ajunge la o înțelegere pe cale amiabilă, fie cu banca sau cu o firmă de recuperare a creanțelor, poți apela inclusiv la o refinanțare a creditului. Practic, vei accesa un nou credit, de data aceasta mult mai mic, care să acopere întreaga sumă datorată.

Avantajul refinanțării este că vei avea de plată rate mult mai mici. Din păcate, o refinanțare înseamnă de cele mai multe ori și o prelungire a perioadei de creditare. Să presupunem că ai luat un credit pe o durată de 5 ani și ai plătit jumătate din el înainte de a te afla în imposibilitate de plată. Poți aplica pentru o refinanțare care să acopere diferența, urmând a plăti noua sumă pe o perioadă de cinci ani. Astfel, creditul fiind mult mai mic, jumătate din cel inițial, și ratele vor fi înjumătățite.

Datoriile din credite se prescriu?Datoriile din credite se prescriu?

Pe scurt, da, datoriile din credite se pot prescrie, însă doar în anumite condiții. Potrivit Codului Civil,  datoriile, sau creditul, se pot prescrie (anula) dacă firma creditoare, fie ea bancă sau IFN, nu încearcă timp de trei ani să își recupereze datoriile de la debitor (client), prin intermediul executării silite.

Cu alte cuvinte, dacă banca sau IFN-ul nu te-a contactat timp de 3 ani înseamnă că datoria se poate prescrie. Cu toate acestea, prescripţia poate fi constatată doar de o instanţă judecatorească, la momentul formulării apărărilor de către debitor.

Trebuie avut în vedere și faptul că, potrivit Codului de Procedură Civilă, , prescripția dreptului de a cere executarea silită se poate întrerupe în următoarele cazuri:

  1. a) pe data îndeplinirii de către debitor, înainte de începerea executării silite sau în cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligației prevăzute în titlul executoriu ori a recunoașterii, în orice alt mod, a datoriei;
  2. b) pe durata depunerii cererii de executare, însoțită de titlul executoriu, chiar dacă a fost adresată unui organ de executare necompetent;
  3. c) pe durata trimiterii spre executare a titlului executoriu, în condițiile art. 453 alin. 2;
  4. d) pe durata îndeplinirii în cursul executării silite a unui act de executare;
  5. e) pe durata depunerii cererii de reluare a executării, în condițiile art. 371 indice 6 alin. 1;
  6. f) în alte cazuri prevăzute de lege.

Atenție însă, prescrierea nu înseamnă și faptul că datoria se șterge complet. Din contră, debitorul va fi în continuare dator la bancă sau la IFN, doar că acea instituție nu mai poate cere executarea silită în instanță.

Creditorul îl poate raporta pe debitor la Biroul de Credite, caz în care nu va mai putea niciodată să obțină un credit. Totuși, adesea, se poate ajunge și la o înțelegere amiabilă între creditor și debitor, astfel încât datoria să fie plătită integral sau parțial, în rate mult mai convenabile. Asta nu înseamnă că, dacă ai datorii la o bancă, să aștepți prescrierea datoriei și apoi să renegociezi ratele.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *